Op deze pagina geven we een overzicht van de belangrijkste basisbeginselen van een fotovoltaïsch systeem
Waarom een fotovoltaïsch systeem?
Een fotovoltaïsch systeem is de ideale manier om zonnestroom in voordelige energie voor uw stroombehoefte te produceren. Geniet ook van voordelige stroom, wordt onafhankelijk van voortdurend stijgende stroomprijzen en help mee de energietransitie te bevorderen.
Hoe werkt een fotovoltaïsch systeem?
Om een fotovoltaïsch systeem te kunnen maken, hebt u eerst drie basiscomponenten nodig. Dit zijn enerzijds de zonnepanelen, ze zetten het zonlicht om in gelijkstroom (DC). Het tweede component is het montagesysteem. Dit bevestigt uw zonnepanelen veilig op uw dak en zorgt voor de optimale hellingshoek. Als derde component heeft u een omvormer nodig, deze zet de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom (AC) om in wisselstroom (DC). Bovendien geeft deze de stroom door aan de verbruiker, brengt overtollige energie naar een opslagsysteem of voert deze toe aan het openbaar netwerk. Naast de reeds genoemde componenten zijn er nog andere elementen zoals zekeringen, kabels, meettoestellen en aansluitingen, die u voor de werking van een zonnesysteem nodig hebt. In het portfolio van de groothandelaar in fotovoltaïsche systemen vindt u bovendien een ruime keuze aan optionele producten zoals bijv. zonnestroomopslag, module optimizers en eventueel micro-omvormers, overspanningsveiligheidsapparaten en veel meer.
Hoe hoog is de opbrengst van een zonnesysteem?
Naargelang standplaats en hellingshoek van de PV-installatie kan de te verwachten opbrengst variëren. Dit hangt onder andere ervan af welke hellingshoek en richting (Azimuth) de zonnepanelen hebben en hoe de jaarlijkse zonne instraling op de standplaats van de installatie is. Daarbij komen andere milieu-invloeden zoals bijv. Schaduw en verontreiniging van de modules, omgevingstemperatuur en veel meer. In de onderstaande tabel hebben we voor u de benaderde energieopwekking voor elke kWp van een zonnesysteem op verschillende standplaatsen in Nederland samengesteld. Aan de waarden ligt een perfecte hellingshoek van de modules van 30 graden en zuidelijke richting ten grondslag.
Standplaats |
kWh/kWp |
Groningen |
955 |
Eindhoven |
993 |
Amsterdam |
1.005 |
Rotterdam |
1.017 |
Maastricht |
1.017 |
Grootte van het systeem
De opgewekte energiehoeveelheid staat in direct verband met de grootte van het systeem. De grootte van een fotovoltaïsch systeem wordt berekend door de aan de basis liggende grootte van het zonnestroomsysteem, opgegeven in kWp, met de geschatte jaarlijkse opgewekte energiewaarden uit de bovengenoemde tabel te vermenigvuldigen. Zo kan een 5 kWp zonnestroomsysteem in Amsterdam 5.000 kWh (5 kWp x 1.000 kWh) stroom per jaar opwekken.
Welke factoren beïnvloeden de standplaats voor een PV-systeem?
Alvorens u met de planning van een eigen zonnestroomsysteem begint moet u zich verzekeren dat u voldoende plaats hebt om de panelen te installeren. Bedenk daarbij dat schaduw van bijvoorbeeld bomen, schoorstenen doorvoeren en of dakkapellen op het dak een invloed erop hebben hoeveel zonnepanelen u op uw dak kunt installeren en hoeveel PV-vermogen u van uw dak krijgt. Ideaal voor een afstelling is een naar zuiden gericht zonnesysteem, hier zal conform de ervaringen de grootste opbrengsten worden verwacht.
Welke andere mogelijkheden heb ik voor gebruik van de opgewekte energie?
Om uw eigen energie verbruik van het net te verlagen hebt u de mogelijkheid een bestaand fotovoltaïsch systeem aan te vullen met een opslagsysteem. Daarmee slaat u de overtollige opgewekte energie op van overdag en verbruikt deze ‘s nachts. Zo is het bijv. mogelijk het verbruik van uw elektronische apparaten te dekken die aan staan als het zonnestroomsysteem geen energie opwekt. Een batterij systeem kunt u aan een bestaand zonnesysteem toevoegen of ook direct bij een nieuwe installatie installeren. Bij SegenSolar in het portfolio vindt u diverse PV-opslagsystemen voor beide toepassingsmogelijkheden welke aansluiten bij uw wensen.